LAJI

Han Moo Do on korealainen kamppailulaji, joka tarjoaa harrastajalleen monipuolista harjoittelua sekä kunnonkohotusta. Han Moo Don perusti opettaja Young Suk (8.dan) vuonna 1989. Lajin perustamisen ideana oli palata kohti alkuperäistä, monipuolista kamppailuharjoittelua. Han Moo Don esikuvana toimivat vanhat korealaiset kamppailutaidot, joissa ei erikoistuttu yhteen tiettyyn osa-alueeseen, vaan tekniikoita harjoiteltiin yhtenä kokonaisuutena. Ottelulla on Han Moo Do -harjoittelussa suuri painoarvo, mutta tämän lisäksi tekniikoihin kuuluu mm. itsepuolustusta, putoamis- ja kaatumistekniikkaa, heittoja, taklauksia, lukkoja, sidontoja, lyönti- ja potkutekniikoita, asetekniikoita (nunchaku, keppi & miekka) sekä murskausta. Omia taitojaan on myös mahdollista testata kilpailemalla, johon laji tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet.

Hanmoodoharjoittelu kehittää voimakkaasti fyysistä ja henkistä kuntoa. Kurssilla jokainen kehittyy lähtötasosta riippumatta tehokkaan lihaskunto- ja venyttelymenetelmän ansiosta. Hanmoodossa korostetaan ystävällisyyttä, joustavuutta ja myönteistä elämasennetta – hanmoodo on alkuperäinen moodo-laji. Juuri lajin monipuolisuuden vuoksi sillä on jokaiselle jotain annettavaa ja sopii niin nuorelle kuin jo varttuneemmallekin harrastajalle.

Seuroja löytyy ympäri suomen aina Vantaalta Sodankylään asti.

Han Moo Dosta löydät tietoa myös lajin virallisilta verkkosivuilta osoitteesta hanmoodo.fi.

Lajiesittely:

VYÖJÄRJESTELMÄ

Han Moo Dossa on käytössä 10.kup vyöjärjestelmä. Ensimmäinen vyöarvo on keltainen, 9.kup, joka yleensä suoritetaan alkeiskurssin päätteeksi. Viimeiset neljä vyöarvoa (3.-0.kup) ovat ruskean eri asteet joiden jälkeen tulee ensimmäinen mustan vyön arvo, 1. dan.

 • 9. kup - keltainen
 • 8. kup - vihreä
 • 7. kup - oranssi
 • 6. kup - violetti
 • 5. kup - sininen
 • 4. kup - punainen
 • 3. kup - ruskea
 • 2. kup - ruskea + yksi natsa
 • 1. kup - ruskea + kaksi natsaa
 • 0. kup - ruskea + kolme natsaa
 • 1. dan - musta

HAN MOO DON LEIRIT

Han Moo Don perusharjoitteluun kuuluu lisäksi leireiksi kutsuttuja erikoisharjoituksia joita pitävät lajin pääopettajat. Leirillä tarkoitetaan tässä tapauksessa tiettyyn osa-alueeseen liittyvää kokonaisuutta. Leirien pituus riippuu käytettävissä olevasta ajasta, mutta niiden pituus on pääsääntöisesti 1-2 tuntia, joskin päivän aikana voidaan käydä läpi useampi "leiri". Lajiin kuuluu 10 perusleiriä joilla käsitellään mm. ottelu-, itsepuolustus-, ase- ja murskaustekniikoita.

OTTELEMINEN

Han Moo Don yksi osa-alueista on täyskontaktiottelut. Täyskontaktilla tarkoitetaan sitä, että sekä iskut, että potkut saavat osua vastustajaan. Otteleminen ei ole pakollista, mutta erittäin suositeltavaa, sillä oman tekniikan toimivuuden voi havaita vasta ottelussa.

Otteluiden säännöt riippuvat harrastajan kokemuksesta ja iästä. Esimerkiksi alle 15-vuotiailla tai alle vuoden harrastaneilla ei sallita päähän potkuja. Otteluissa on käytössä myös voimakriteerit, jolloin pisteen tuottavan osuman voimakkuus on riippuvainen kokemuksesta. Kokemuksesta riippumatta päähän lyöminen sekä vyön alapuolelle osuvien tekniikoiden tekeminen on kielletty. Kaikilla on oltava myös asianmukaisen suojat, joihin kuuluvat kypärä, kyynärsuojat, jalkapöytä- ja säärisuojat, alasuojat sekä hanskat. Hammassuojat ovat vapaaehtoisesti mutta suositellaan käytettäviksi.

Värivöiden otteluissa käydään kaksi yhden minuutin erää. Mustilla vöillä erien kesto on kaksi minuuttia.

TEKNIIKAT

Han Moo Do on hyvin potkuvoittoinen laji ja siksi harjoittelu pitkälti painottuukin erilaisten potkutekniikoiden harjoitteluun. Han Moo Do:n filosofian mukaan suoritettavilla tekniikoilla ei pyritä saattamaan vastustajaa toimintakyvyttömäksi, vaan lannistamaan hänen hyökkäyshalunsa. Jos tekniikat jaetaan tarkemmin, näyttää jako seuraavalta:

 • 1. perustekniikat
 • 2. itsepuolustustekniikat
 • 3. ottelutekniikat
 • 4. asetekniikat
 • 5. murskaustekniikat

Aseettomissa tekniikoissa käytetään lyöntejä, potkuja, torjuntoja, sidontoja, lukkoja, heittoja sekä näiden kombinaatioita ja vapautumisia erilaisista sidonnoista, lukoista ja kuristuksista.

"Aikoinaan taistelutaidot olivat monipuolisia, niissä oli niin käsi-, jalka- kuin asetekniikoitakin. Nykypäivään tultaessa lajit ovat erikoistuneet johonkin osa-alueeseen. Olen halunnut palata alkuperäiseen muotoon eli monipuoliseen itsepuolustukseen", opettaja Young Suk kertoo.

FILOSFIA

Han Moo Do:ssa korostetaan ystävällisyyttä, joustavuutta ja myönteistä elämänasennetta. Tätä ohjetta pyritään soveltamaan jokaiseen asiaan ja tapahtumaan. Esimerkiksi itsepuolustustekniikkaa suoritettaessa ei pyritä vastustamaan voimaa voimalla, vaan ohjataan vastustajan voima turvalliseen suuntaan.

KÄYTTÄYTYMINEN

Jokaisen harjoittelijan olisi syytä tietää muutamia käyttäytymissääntöjä:

»  Aina harjoitussalille tultaessa kumarretaan kohti salin keskustaa samoin kuin aina sieltä poistuttaessa harjoitusten jälkeen tai kesken harjoitusten.
»  Alku- ja loppukumarruksiin valmistaudutaan ottamalla muoto, eli järjestäytymällä tasaiseen riviin vyöarvojen mukaan. Tarvittaessa rivit jatkuvat taaksepäin etummaisen rivin taa, siten että muodostuu suorat jonot.
»  Loppukumarruksen jälkeen annetaan aplodit.
»  Harjoituksissa on käyttäydyttävä kohteliaasti niin opettajaa kuin harjoittelutovereitakin kohtaan.
»  Aina tatamilta poistuttaessa on pyydettävä lupa opettajalta.
»  Vammojen välttämiseksi kynnet on pidettävä lyhyinä ja korut on oltava pois harjoituksissa.
»  Jos olet myöhässä harjoituksista, kumarrat opettajalle ennen harjoituksiin liittymistä.
»  Oppilas kumartaa aina ensin opettajalle

Sipoon hmd ry jo vuodesta 2002